Wie is Byron Katie? 

 

 

 

Byron Katie (1943) is een Amerikaanse vrouw die in 1986, na jaren van depressie, een bijzondere ervaring had. Op een morgen werd zij wakker en kreeg zij een levensveranderend inzicht: de oorzaak van haar depressie lag niet in de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen. Deze ervaring was het beginpunt van het ontstaan van The Work. Zonder enig bewustzijn van wie of wat ze was, was haar kijk op de werkelijkheid veranderd. Er bestond geen ik meer. In Katie was een proces van onderzoek ontwaakt. Het maakte dat al haar problemen oplosten. In de jaren daarna heeft Katie “The Work” ontwikkeld; een radicaal proces van zelfrealisatie.

Byron Katie zag dat ze leed doordat ze geloofde dat iets anders zou moeten zijn dan het is. (‘Mijn man zou meer naar me moeten luisteren’, ‘Mijn kinderen zouden mij moeten waarderen’) en dat ze vrede voelde als ze deze gedachten niet geloofde. Ze besefte dat de oorzaak van haar depressie lag in wat zij geloofde over de wereld om haar heen. Byron Katie ontdekte dat geluk vinden andersom werkt—in plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over hoe het ‘zou moeten’ zijn, 

Toen ik haar in 2009 in levende lijve meemaakte tijdens een 9-daags programma in Amerika, The School of The Work, was ik geraakt door haar helderheid in denken, haar volledig aanwezig zijn in het moment, haar humor, scherpzinnigheid en compassie. Ze was onvermoeibaar in het doen van The Work met de aanwezige deelnemers. Ze probeerde niemand te overtuigen om The Work te doen, daarentegen was haar vertrekpunt altijd: ik wil, wat de ander wilt. Ook pretendeerde zij niet de antwoorden te weten, maar nodigde zij iedereen uit om hun eigen antwoorden te vinden op de vier vragen en omkeringen.

Katie’s inzicht in ons denken wordt ook wel eens vergeleken met RET (een therapievorm vanuit de cognitieve gedragstherapie), de Socratische dialoog, het gedachtegoed van de Stoïcijnen, Boeddhistische leringen en de 12-stappen programma’s. Echter, Katie ontwikkelde The Work zonder enige kennis van religie of psychologie.

Sinds 1986 schreef Byron Katie een aantal wereldwijde bestsellers waarmee zij The Work bij miljoenen mensen over de hele wereld introduceerde. Deze kunnen je vinden op thework.com of klik hier.

Klik op afbeelding

Klik op afbeelding