Wat is The Work?

 

 

The Work is een simpele en krachtige methode, ontwikkeld door de Amerikaanse Byron Katie. Deze methode bestaat uit het herkennen en onderzoeken van stressvolle gedachten en overtuigingen, die ons beperken of ons uit balans brengen. Kort gezegd is The Work een methode voor zelfonderzoek en bestaat het uit vier vragen en omkeringen (www.thework.com).

Aan iedere stressvolle gedachte zit een gevoel verbonden, zoals pijn, woede, verdriet, irritatie of wanhoop. Door de stressvolle gedachten te onderzoeken hebben ze minder of geen negatieve impact meer op je emoties en je handelen. Dit leidt onmiddelijk tot een radicale verschuiving van perspectief: van angst en onrust naar rust en een vermindering van stress en depressieve gevoelens. Een verschuiving van verwarring naar helderheid en van illusie naar werkelijkheid.

Ik hoor vaak van mensen dat er oneindig veel stressvolle gedachten zijn die ze zouden kunnen onderzoeken. Wanneer je 's ochtends op staat zijn er meestal direct allerlei gedachten aanwezig en staat gedurende de gehele dag het denken 'aan'. Je kunt je bevinden in een gedachtenstroom, zonder dat deze ook maar een moment stopt. En doorgaans nemen we alles wát we denken, evenals onze stressvolle gedachten, voor 'waar' aan. 

The Work zorgt ervoor dat we stilstaan bij deze automatische gedachten en overtuigingen. Het laat ons overpeinzen of het wel klopt wat we denken en biedt ons de mogelijkheid om naar binnen te gaan en vanuit een ander perspectief naar de  werkelijkheid  te kijken.

Wanneer je The Work doet zie je dat veel gedachte(patronen) met elkaar zijn verbonden. Dit betekent dat wanneer je een gedachte vanuit een bepaalde situatie onderzoekt, de gedachte vaak ook in andere situatie oplost. Je hoeft dus niet elke gedachte en ál je gedachten te onderzoeken. Dit maakt The Work dan ook zo’n krachtige methode. Op allerlei gebieden van het leven is The Work inzetbaar: relaties, werk, burn-out, ontevredenheid, angsten, gezondheid, familie.

The Work kan je duidelijke inzichten en mogelijkheden geven, met als gevolg dat je heldere keuzes kunt maken. Deze inzichten zorgen tevens voor meer rust.

Mensen die The Work regelmatig beoefenen ervaren:

  • Vermindering van stress: leven met minder bezorgdheid, woede of angst.
  • Verbetering van relaties: een diepere verbondenheid en intimiteit met jezelf en anderen om je heen.
  • Verlichting van depressie: oplossingen zien en je prettiger voelen in situaties die voorheen energieslurpend waren.
  • In staat om verbinding te maken met hoofd én hart, helder kunnen denken. 
  • Meer energie: het ervaren van veerkracht, authenticiteit en vertrouwen.
  • Meer vrede of rust: de realiteit kunnen accepteren, in plaats van er tegen te vechten.
  • Compassie voor jezelf en de wereld om je heen.